Muistoissamme rautias welsh D ori Engour, 149cm, 17.10.2008-05.12.2011
Eki lopetettiin 25,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, VWY-III, ERJ-III

i Engarterevm rt ii Elzaumerevm m iii Ztrikerevm m
iie Elegance Dwerevm rt
ie Mergamasevm rn iei Giovannievm rt
iee Melissa MOTevm rn
e Malydaevm rt ei Minetzo IIevm rn eii Clown Flowevm rt
eie Step Dance IIevm rn
ee Laguentta evm rn eei Llesterevm rn
eee Evenetta Rawrevm rt

Sukuselvitys:

I. Engarter oli erittäin menestynyt näyttelyissä ja kouluratsastuksessa. Näyttelyistä Engarter suorastaan kahmaisi irto-sertejä ja LKV1, BIS1 ja muotovalio-titteli on sen parhainta satoa sieltä. Kouluradoilla se kulki Vaativa B:tä, jossa se sai yhteensä 39 voittoa, joka on mahtava määrä. Jälkeläisiä tämä hurmuri ehti saada neljä, kunnes kuoli liikenne-onnettomuudessa rekan törmätessä traileriin. Engarter ei kärsinyt ollenkaan, vaan kuoli välittömästi. Se oli kuollessaan vain 15-vuotias. Tätä rautiasta oria jäi kaipaamaan todella moni ympäri Eurooppaa. Engarter oli säältään 148cm ja näyttelyissä erityisesti sen lihaksia kehuttiin. Ratsastaessa sillä oli miellyttävä ja pitkä askel. Esteillä se kuumui helposti, mutta se oli silti hyvä esteratsu. Luonteeltaan se oli hieman vaativa.
II. Elzaumer oli yleispainotteinen ori, joka tuli Suomeen vasta 12-vuotiaana Saksasta. Tasaisten askellajiensa vuoksi sitä käytettiin askellaji kilpailuissa ja aloittelijoiden ja lapsien vikellysponina. Säältään se oli 150cm. Elzaumer kisasi Saksassa myös maastoesteitä, koulua, näyttelyitä ja valjakko kisoissakin se kävi, mutta vain muutamissa. Esteillä se oli aina innokas ja yhteistyöhaluinen. Koulua se kisasi Vaativassa B:ssä. Suomessa se jatkoi kisaamista valjakossa Noviisi-luokassa ja se sai muutamia sijoituksia ja kolme voittoa. Sen omistaja oli siitä hyvin ylpeä. Eräissä maastoestekilpailussa se satutti pahoin takajalkansa ja sillä huomattiin olevan muutakin vikaa molemmissa takajaloissa. Vika oli lonkassa ja se vaati leikkausta, mutta selviäminen siitä oli hyvin pieni mahdollisuus. Silloin sen omistaja tiesi, heidän yhteisen taipaleen olevan lopussa. Oli aika päästää irti rakkaasta hevosesta, joka sai monta kaunista ja tervettä jälkeläistä. Musta ori haudattiin tallin takapihalle.
IE. Mergamas oli hyvin vaativa luonteeltaan, mutta kovan ulkokuoren alta löytyi silti kultainen sydän. Mergamas tuli Suomeen Puolasta, jossa se oli elänyt hyvin vaikeissa ja vaatimattomissa oloissa. Luonteeltaan se oli niin varautunut johtuen kasvatusoloistaan. Taluttaessa se saattoi hypätä pystyyn, jos joku teki äkkinäisiä liikkeitä. Ratsastaessa se oli kuitenkin aivan eri hevonen, se oli reipas ja rento, eikä säikkynyt mitään. Puolassa se oli saanu hyvin vähän ravintoa ja sillä kilpailtiin usein. Sillä oli turkki huonossa kunnossa ja se oli täysin stressaantunut. Se kisasi Suomessa näyttelyissä ja menestyikin hyvin. Mergamasin paras tulos näyttelyissä oli BIS4. Vähitellen se kuntoutui täysin ja kisasi myös esteillä ja koulussa. Kouluratsastuksessa se oli yllättävän taitava ja se sai yhden varsan, joka oli ori. Mergamas huolehti varsastaan kovasti, eikä meinannut päästää ihmisiäkään varsan lähelle. Säkää tammalta löytyi 151cm.
III. Ztriker oli oikea estehirmu. Se pääsi pitkälle este-urallaan ja voitti useita kisoja 130cm luokissa. Tämä herra olikin oikea jättiläinen welshiksi. Säkää häneltä löytyi 157cm. Useat ihastuivat sen upeaan mustaan väriin ja ori oli hyvin haluttu jalostuspiireissä. Orilla onkin kymmenittäin jälkeläisiä pitkin maailmaa ja hyvin menestyneitä sellaisia. Luonteeltaan ori oli hieman orimainen, mutta hallittavissa. Ei ollut kuitenkaan lastenratsu, vaan kunnon kisaajien huippu kisaratsu. Se ei kuitenkaan päästänyt ketä tahansa selkäänsä, sillä oli vain tietyt ihmiset joihin se luotti ja antoi kavuta selkään. Ori lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden tuottamien vaivojen takia.
IIE. Elegance Dwer oli hieno koulupainotteinen tamma. Se ei kuitenkaan nähty kisaamassa, vaan hoiti siitostamman uraa hienolla brittiläisellä tallilla. Tamman jaloissa oli hieman ongelmia, kun se laitumella liukastui, jonka takia se siirtyi siitostammaksi. Se onkin tuottanut hienoja varsoja, jotka nykyään kilpailevat niin koulussa kuin esteilläkin. Tämä tamma ei ollut kovinkaan korkea, noin 145cm. Kuoli 21-vuotiaana synnyttäessä, jossa varsa kuitenkin saatiin pelastettua.
IEI. Giovanni ei ollut mitenkään tunnettu ori. Se oli yksityisellä omistajalla ja asusteli vaatimattomissa maalaismaisemissa. Ulkonäköä ei tältä herralta kuitenkaan puuttunut ja säkääkin löytyi 151cm. Se oli hyvin komean näköinen kun se seisoi ylväästi laitumella tarkkaillen ympäristöä. Vanhempana se myytiin tallille, jossa se pääsi jalostusorin hommiin. Se näytettiin parissa näyttelyssä hyvin sijoittuen. Estekisoissa ori myös kävi pienissä luokissa, mutta sen kokenemattomuuden takia sitä ei voitu viedä kovin korkealle tasolle sen ikäisenä enää. Kuoli vanhuuteen karsinassaan 28-vuotiaana.
IEE. Melissa MOT asusti kuuluisalla welsh-siitolalla, missä se pääsi kisaamaan kansallisellakin tasolla esteitä. Se sijoittui hienosti 120cm luokissa. Siirtyi jalostuskäyttöön esteuransa jälkeen 16-vuotiaana, jolloin sen jalat eivät enää kestäneet hyppimistä. Siirtyi siis pieneen köpöttelyyn ja ns. varsakoneeksi. Sai vain kaksi jälkeläistä, kun se jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn vuoksi. Säkää siltä löytyi 148cm.

E. Malyda on miellyttävä luonteeltaan ja todella taitava kouluratsu. Tamman säkäkorkeus on hienot 151cm. Siltä sujuu esim. piaffe mutta tosin vähän nuorempana. Tällä hetkellä 23-vuotias koulupainotteinen tamma viettää eläkepäiviään Iso-Britannian maalaismaisemissa, lähinnä laitumella oleskellessa. Nuoruudessaan se kisasi kouluratsastuksen lisäksi esteitä, myös maastossa ja valjakkoa. Malyda on saanut kolme varsaa, jotka kaikki olivat oreja, eikä lisää ole enää tiedossa. Se meinattiin lopettaa kaksi vuotta sitten, kun sillä oli paha kuume, joka kesti kauan. Suunniteltua lopetuspäivää edeltävänä päivänä sen huomattiin olevan paranemaan päin. Rautias tamma selvisi kuumeesta parin viikon sairastelun jälkeen ja on taas "elämänsä kunnossa". Malyda oli aika vaikea totuttaa nuorena hevosena suitsiin ja nykyäänkin sillä käytetään pehmeää kuolainta. Sen askellajit ovat nopea tempoisia, ehkä vähän jopa rynniviä.
EI. Minetzo II oli hieno, ruunikko koulupainotteinen ori, mutta se kisasi myös aktiivisesti valjakossa vaikeimmissa luokissa, joissa se voitti kolme kertaa ja sai 14 sijoitusta. Kouluratsastuksessa Minetzo kantoi itsensä hienosti ja oli upea ilmestys radalla. Monien tuomarienkin suut loksahtivat pakostakin auki. Se sai lukuisia voittoja ja sijoituksia. Luonteeltaan se oli rakastava ja kovin miellyttämishaluinen. Minetzo sai jälkeläisiä neljä, oreja yhden ja kolme tammaa. Viimeinen varsa oli tamma, mutta se kuoli synnytyksessä. Varsan oli tarkoitus muuttaa Saksaan kisahevoseksi ja sen varaajille kuolema oli iso järkytys, koska sillä oli jo paikka kuuluisan kouluratsastajan valmennukseen. Minetzo siirtyi vihreimmille niityille jo 19-vuotiaana. Se kuoli ähkyynm laitumella. Herra oli 149cm korkea.
EE. Laguenta oli erinomaisesti menestynyt esteratsu, jota saattoi kutsua myös rusettihaiksi, sillä se sai useita ruusukkeita ja pokaaleita. Kouluratsastuksessa se ei ollut kovinkaan menestynyt, mutta se voitti kerran Helppo A-luokan, joka olikin sen paras tulos. Näyttelyissä kehuttiin erityisesti sen pään piirteitä ja askellajeja. Laguenta muutti Isoon-Britanniaan vuonna 2007, jolloin se oli 15-vuotias. Siellä sillä lopetettiin esteratsastus, koska sen jalat eivät kestäneet, mutta sillä jatkettiin kisaamista kevyesti kouluratsastuksessa ja askellajikilpailuissa. Laguenta sai jälkeläisiä yhteensä yhteensä neljä, joista kolme oli tammoja ja vain yksi ori, joka muutti Saksaan.
EII. Clown Flow oli hienosukuinen kouluori. Se kiersi elämänsä aikana monilla eri kouluradoilla valloittaen niin tuomareiden kuin yleisönkin sydämet. Sen askellus oli aivan upeaa katsottavaa. Säkää siltä löytyi 156cm joten kapasiteettia löytyi eikä koko sitä estänyt. Se onkin periyttänyt tätä taitoa jälkeläisilleen jotka nekin ovat menestyneet kouluradoilla ja pari myös esteillä. Ori kävi monissa näyttelyissä ja kantakirjattiin I-palkinnolle. Clown menehtyi 24-vuotiaana liikenne-onnettomuudessa.
EIE. Step Dance II pärjäsi esteillä hienosti. Vaikkakin sen uralla se joko voitti tai sijoittui viimeisten joukkoon. Sillä oli selvästi päiviä jolloin se antoi kaikkensa ja joskus sellaisia ettei halua tehdä yhtään mitään. Tämän luonteen takia sitä ei enää kisautettu vaan siirrettiin siitos-puolelle. Sillä oli aivan täydellinen suku jalostukseen, jonka johdosta sitä ei myyty muualle pullaponiksi vaasn jätettiin tuottamaan huippuvarsoja. Niitä löytyykin 8 jotka pääsevät jatkamaan tämän hienon tamman sukulinjoja. Tamma siirtyi vihreämmille laitumille 27-vuotiaana.
EEI. Llester ei ollut komein eikä hienoluonteisin ori. Se kuitenkin menestyi niin upeasti kisoissa (esteillä ja koulussa) että omistajien oli pakko yrittää, josko se voisi periyttää tätä hienoa taitoa eteenpäin. Tosin tamma piti valita tarkasti, että se olisi parempiluonteinen kuin ori, ettei varsasta tulisi aivan mahdotonta ratsastaa ja hoitaa. Ori ei kuitenkaan saanut periytettyä taitoa kuin parille varsalle, jolloin se vedettiin pois jalostuskäytöstä. Se jäi talliin harrasteratsuksi niille, jotka sillä uskalsivat ratsastaa. Se myös ruunattiin, jotta se vähän rauhoittuisi ja niin kävikin. Menehtyi vanhuuteen 25-vuotiaana.
EEE. Evenetta Rawr oli hienoluonteinen tamma. Se huolehti aina varsoistaan niin hyvin kuin vain pystyi. Se olikin kokenut mamma joten se antoi ihmisten mennä lähelle varsaa ja silitella sitä. Useimmat tamman varsoista perivätkin tamman hienon luonteen ja varmasti pääsevät pitkälle senkin ansiosta. Eve ei kuitenkaan päässyt kisaamaan kertaakaan, koska jo pienenä varsana se kaatusi laitumella ja jalat eivät kestä liikaa rasitusta. Tämän vuoksi se jo 5-vuotiaana sai ensimmäisen varsana ja siitä lähtien lähes joka vuosi teetti upeita varsoja. 19-vuotiaana se otettiin pois siitos-käytöstä, koska se ei näyttänyt enää kestävän varsan tuottamia rasituksia. Siihen mennessä se oli saanut 11 varsaa, joista kaikki jaktoivat hienosti kisa-uraansa ja saivat hienoja jälkeläisiä. Tamma lopetettiin 20-vuotiaana huonokuntoisuuden takia.

© Milbu & Huttis (III, IIE, IEI, IEE, EIE, EIE, EEI, EEE)Valmennukset:

Estevalmennus Ravenswoodissa 25.11.2008, valmentajana kukkakeppi. "Esteen lähestyessä poni menikin ohi laukka, pukki, laukka, pukki, mallilla. Muutaman kerran esteelle taidettiin osua ja hyppy oli mitä hienoin. Saat sen kuuntelemaan hyvin ja uskomaan apujasi. Muutaman kerran jouduttiin kiistelemään vauhdista, mutta ei se poni pitkään jaksanut mököttää, kun tästä vaiheesta oltiin päästy, pääsimme vihdoin siihen asiaan. Itse esteen ylittämiseen, oriin tempo oli hyvä ja tasainen jossa oli mukavaa istua."

Estevalmennus Jawbreakerissa, valmentajana Andu. Mörköjä vaani joka nurkassa ja takana laukkaava lajitoveri oli hurja saalistaja, tai niin ajatteli ainakin tämä poni... Katsoessani tämän ratsukon alkuverryttelyä luulin ettei tästä tulisi mitään. Aivan ensimmäiseksi, Eki ei meinannut tulla maneesiin ollenkan. Aivan uusia ja kummallinen maneesi meinasi olla aivan liikaa tälle pienelle ponille joka ensi silmäykseltä oli todella suloisen näköinen. Maneesiin päästyään se säikkyi kaikkea, minun kävelemistäni, toisen hevosen askelien ääntä, hiljainen ääni toisen ratsatajan raipasta sekä tietenkin se vihreä mies siellä maneesin nurkassa. Ekin ravi oli jännittynyttä ja rytmitöntä, eikä se kiinnittänyt liikoja huomiota ratsastajaansa. Halusin että Milbu saisi Ekin rennommaksi ja herkemmäksi, kuuntelemaan ratsastajaansa enemmän. Käskin Milbun pitää Ekin koko ajan kiireisenä ettei se kerkeäisi katsella ja kuunella ylimääräisiä. Kerroin että hänen tulisi tehdä paljon voltteja, ja irroitella Ekiä hieman sisältä jotta saisi sen taipumaan ja myötäämään niskastaan. Pohkeenväistöllä hän saisi ponin kätevästi pois pohkeen päältä. Niinpä Milbu alkoikin tehdä työtä käskettyä ja pikkuhiljaa Ekikin alkoi kiinnittää huomiota ratsastajaansa ja rentoutua. Lopuksi ratsukolta onnistuivat erityisen hyvin pohkeenväistöt, kunhan Milbu muisti ottaa pidätteet välissä niin että rytmi säilyi.


Kisakalenteri:


Näyttelyt:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
20.06.09 - LAC - wD orit - NJ - LKV1/1 BIS2
04.09.09 - Greenwich - wD orit - NJ - LKV2/11
10.12.09 - LAC - welshorit - NJ - LKV1/3 BIS4
14.02.10 - Delyth - wC & D orit - NJ - LKV2/9


Koulukisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
11.11.08 - Danduo - Helppo A - KRJ - 4/35
10.12.08 - Unafraid - Helppo B - KRJ - 1/55
24.01.09 - Keljo - Helppo C - KRJ - 6/50
29.01.09 - Rowea - Helppo C - KRJ - 4/31
05.02.09 - Skovdigets - Helppo B - KRJ - 5/30
06.02.09 - Etulinjan - Helppo C - KRJ - 7/50
06.02.09 - Lakea - Helppo B - KRJ - 4/30
12.02.09 - Rowea - Helppo C - KRJ - 7/50
14.02.09 - Lieksa - Helppo C - KRJ - 7/50
20.02.09 - Arwyn - Helppo C - KRJ - 7/52
21.02.09 - Rowea - Helppo C - KRJ - 1/66
22.02.09 - Paraatiponit - Helppo C - KRJ - 5/30
23.02.09 - Arwyn - Helppo C - KRJ - 3/52
03.03.09 - Rowea - Helppo C - KRJ - 3/21
03.03.09 - Rowea - Helppo B - KRJ - 3/21
04.03.09 - Rowea - Helppo B - KRJ - 4/21
06.03.09 - Rowea - Helppo C - KRJ - 3/21
09.03.09 - Rowea - Helppo B - KRJ - 1/21
10.03.09 - Rowea - Helppo B - KRJ - 4/21
21.05.09 - Rousseau - Helppo C - KRJ - 3/100


Estekisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
26.10.08 - Tarumaa - 100cm - ERJ - 2/86
15.11.08 - Golden Rose - 90cm - ERJ - 2/42
17.11.08 - Horor Warmbloods - 100cm - ERJ - 3/281
30.11.08 - Kotiniitty - 100cm - ERJ - 5/44
06.12.08 - Estábulo - 100cm - ERJ - 4/40
22.01.09 - Beliewe - 100cm - ERJ - 2/50
30.01.09 - Aderla - 100cm - ERJ - 6/60
01.02.09 - Holdgate - 90cm - ERJ - 2/100
09.02.09 - Monument - 100cm - ERJ - 5/79
09.02.09 - Keljo - 100cm - ERJ - 1/30
10.02.09 - Keljo - 100cm - ERJ - 1/30
11.02.09 - Keljo - 100cm - ERJ - 5/30
12.02.09 - Keljo - 100cm - ERJ - 4/30
15.02.09 - Taideteos - 100cm - ERJ - 10/100
18.02.09 - Acantha - 90cm - ERJ - 7/100
19.02.09 - Krofnock - 100cm - ERJ - 3/60
22.02.09 - Silence - 100cm - ERJ - 6/40
02.03.09 - Rowea - 80cm - ERJ - 2/29
15.03.09 - Vihkala - 90cm - ERJ - 1/60
15.03.09 - Barrier - 100cm - ERJ - 5/60
23.03.09 - Viiala - 100cm - ERJ - 6/40
25.03.09 - Vihkala - 100cm - ERJ - 7/60
01.04.09 - Vihkala - 100cm - ERJ - 1/30
20.04.09 - Rowea - 100cm - ERJ - 1/58
23.04.09 - Rowea - 100cm - ERJ - 3/58
21.05.09 - Barrier - 100cm - ERJ - 5/30
21.05.09 - Ramonase - 90-100cm - ERJ - 3/30
14.06.09 - Svärjade - 110cm - ERJ - 6/50
24.06.09 - Wincare - 130cm - ERJ - 1/30
26.06.09 - Wincare - 130cm - ERJ - 4/30
27.06.09 - Wincare - 130cm - ERJ - 5/30
28.06.09 - Safir - 110cm - ERJ - 10/100
30.06.09 - Tähdenlento - 100cm - ERJ - 1/100
06.07.09 - VLY - 130cm - ERJ - 4/21
08.07.09 - VLY - 130cm - ERJ - 1/30
19.07.09 - Hiprakka - 110-130cm - ERJ - 2/54
27.07.09 - Wanilla - 130cm - ERJ - 3/20
01.08.09 - Wincare - 130cm - ERJ - 4/30
02.08.09 - Kultahuisku - 110cm - ERJ - 6/100
02.08.09 - Wincare - 130cm - ERJ - 3/30
03.08.09 - Retroradio - 110cm - ERJ - 4/100
01.09.09 - Fiktio - 100cm - ERJ - 1/50
01.09.09 - Sadelampi - 120cm - ERJ - 5/30
04.09.09 - Fiktio - 100cm - ERJ - 7/50
06.09.09 - Sadelampi - 120cm - ERJ - 4/30
12.07.10 - Riiviöt - 110cm - villit - 3/31
13.07.10 - Riiviöt - 80cm - villit - 7/61
13.07.10 - Riiviöt - 130cm - villit - 3/10
14.07.10 - Riiviöt - 80cm - villit - 7/61
14.07.10 - Riiviöt - 110cm - villit - 1/31
14.07.10 - Riiviöt - 130cm - villit - 2/10
15.07.10 - Riiviöt - 40-50cm - villit - 4/34
15.07.10 - Riiviöt - 90cm - villit - 1/59
30.07.10 - Lime - 120cm - villit - 1/18
01.08.10 - B.B. Steeds - 120cm - villit - 4/39
01.08.10 - Narrilaivan - 130cm - villit - 2/62
02.08.10 - Kõrge Hobused - 120cm - villit - 5/36
03.08.10 - Kõrge Hobused - 120cm - villit - 3/39
09.08.10 - LAC - 120cm - villit - 4/42
09.08.10 - LAC - 130cm - villit - 5/25


Valjakkokisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
17.01.09 - Romney - vaikea yhdistetty - VVJ - 2/41
20.01.09 - Teijan Talli - noviisi kestävyyskoe - VVJ - 1/30
11.02.09 - Rowea - vaativa yhdistetty - VVJ - 5/30
12.02.09 - Rowea - vaativa yhdistetty - VVJ - 3/30
18.02.09 - Frein Ponies - vaikea yhdistetty - VVJ - 4/26
28.02.09 - Rajaton - vaativa yhdistetty - VVJ - 1/30
29.03.09 - VF Miniatures - noviisi yhdistetty (pari) - VVJ - 3/54
10.05.09 - Mörkövaara - vaikea yhdistetty - VVJ - 6/36
19.06.09 - Hafrena - vaativa yhdistetty - VVJ - 3/29
05.09.09 - VF Miniatures - vaativa yhdistetty (pari) - VVJ - 4/16


Kenttäkisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
17.02.09 - Hämypuro - tutustumisluokka - KERJ - 6/56
18.02.09 - Hämypuro - tutustumisluokka - KERJ - 6/56


Maastoestekisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
11.11.08 - VMR - 80cm - MEJ - 1/10
12.11.08 - VMR - 90cm - MEJ - 2/13
13.11.08 - VMR - 90cm - MEJ - 1/10


Jälkeläiset:

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
30.07.09 - t. Daniella Lili - Honey Sweet-Kiss - Huttis / LAC
01.06.10 - t. Aelwen Catarin - Aerfen Cafell - Aelwen Welsh
02.08.10 - t. Sirydd Ceinwen - Rhowain Eleri - Cilla
11.08.10 - o. Gwalch Rhuthro - Rhamantus Afon - Varpumäen Hevostila
27.06.11 - t. Painswick Gracie - Grenada SWE - Avenge